Komend

Kunstproject

Ode aan de Ongehoorzamen

de vrijplaats als speeltuin van de eigenwijzen

Ik heb mij voor het eerst werkelijk op mijn plek gevoeld in een vrijplaats. Ik ben er gaan wonen. Mijn dochter is er geboren en groeit op in deze (te) gekke plek. Ontstaan door verzet en idealisme. In stand gehouden door eigenwijsheid en creativiteit. Wij nemen je mee in onze wereld.

Een plek waar we onze eigen regels bepalen, waar je op de muren kunt tekenen en waar je op tafel kunt dansen. Het is ook een plek waar zo veel mensen, zo veel wensen zijn. Waar je je steeds aanpast aan nieuwe en bekende gezichten en manieren uitvindt om samen te leven. Het gezin in het klein en in het groot. Een minimaatschappij binnen de grote maatschappij, maar dan zonder de hiërarchie. We zwemmen een beetje tegen de stroom in. Als ouder zet het me aan het denken over de machtstructuren binnen het gezin en binnen de samenleving. Kan ongehoorzaamheid enkel bestaan en nut hebben als er starre verwachtingen en regels zijn? Moet je je eerst tegen iets afzetten voordat je iets nieuws kunt creëeren? Welke rol speelt het geloof in controle over zelf en de ander?

Waar voor mij een onderzoeksproces plaatsvindt, leeft Nali haar gewone leven zoals ze het niet anders kent. De verschillende perspectieven bieden een interessant beeld van hoe het is om in een vrijplaats en woongroep te leven. Met dit project zullen we andere vrijplaatsen bezoeken en middels foto’s en dagboeken onze ervaringen en uitwisselingen vastleggen. Het onderzoek, de foto’s, teksten en tekeningen zullen we in een uniek analoog collageboek samenstellen. Wanneer deze af is, digitaliseer ik het naar een printbaar zine, welke gedistribueerd zal worden bij alle bezochte vrijplaatsen en bij hun lokale bibliotheken. Daarnaast zal ik twee evenementen voor de presentatie organiseren op nader te bepalen locaties.

Dit is het plan in een notendop. Ik vraag een fonds aan ter financiële ondersteuning en wil daarnaast een crowdfundingactie opzetten om het allemaal te bekostigen en te realiseren.

Super leuk, toch? Wij hebben er zin in! Hopelijk volgt er snel meer informatie en updates.